Lifestyle
Szarlotka by siostra S.
sobota, czerwca 29, 2013
Dziś popis moich kulinarnych zdolności. Na rozpoczęcie długo wyczekiwanych wakacji upiekłam szarlotkę, która tak posmakowała domownikom, że w kilka godzin nie było już po niej najmniejszego śladu. :)
Przepis:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło Ekstra
4 żółtka
3 łyżki śmietany
smażone jabłka
Sposób przygotowania:
1. Przesiać 3 szklanki mąki na stolnicę.
2. Następnie dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, torebkę cukru waniliowego oraz kostkę masła. Całość posiekać nożem.
3. Dodać 4 żółtka, 3 łyżki śmietany i ugnieść ciasto.
4. Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą część włożyć do zamrażalki na 45 minut, a większą rozwałkować.
5. Do formy wysmarowanej masłem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia ciasta wkładamy rozwałkowane ciasto i umieszczamy je w zamrażalce na 45 minut.
6. Formę z ciastem wyjmujemy z zamrażalki, wykładamy smażone jabłka, a na wierzch ścieramy na tartce drugą część zamrożonego ciasta.
7. Całość wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
0 komentarze