Szarlotka by siostra S.

Dziś popis moich kulinarnych zdolności. Na rozpoczęcie długo wyczekiwanych wakacji upiekłam szarlotkę, która tak posmakowała domown...


Dziś popis moich kulinarnych zdolności. Na rozpoczęcie długo wyczekiwanych wakacji upiekłam szarlotkę, która tak posmakowała domownikom, że w kilka godzin nie było już po niej najmniejszego śladu. :)




Przepis:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło Ekstra
4 żółtka
3 łyżki śmietany
smażone jabłka


Sposób przygotowania:

1. Przesiać 3 szklanki mąki na stolnicę. 
2. Następnie dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, torebkę cukru waniliowego oraz kostkę masła. Całość posiekać nożem.
3. Dodać 4 żółtka, 3 łyżki śmietany i ugnieść ciasto.
4. Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą część włożyć do zamrażalki na 45 minut, a większą rozwałkować.
5. Do formy wysmarowanej masłem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia ciasta wkładamy rozwałkowane ciasto i umieszczamy je w zamrażalce na 45 minut.
6. Formę z ciastem wyjmujemy z zamrażalki, wykładamy smażone jabłka, a na wierzch ścieramy na tartce drugą część zamrożonego ciasta.
7. Całość wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego :)


You Might Also Like

0 komentarze