Herbaty DMG

Herbata to napój, który towarzyszy nam codziennie. Nie pijemy kawy dlatego herbata ma nam zapewnić zarówno pobudzenie o poranku jak i od...


Herbata to napój, który towarzyszy nam codziennie. Nie pijemy kawy dlatego herbata ma nam zapewnić zarówno pobudzenie o poranku jak i odpoczynek wieczorem. Dziennie pijemy ok. 2-5 szklanek herbat. W związku z tym smaki często nam się nudzą i sięgamy po coraz to nowe kompozycje. Tym razem przetestowałyśmy 16 herbat ze herbaciarni DMG. Jesteście ciekawi naszej opinii? Uzbrójcie się w cierpliwość, ponieważ będzie dużo czytania i oglądania! Zapraszamy! :) 


Aromatyzowane herbaty mogą pochwalić się długą tradycją. Od 18-tego wieku herbaty były aromatyzowane jaśminem, płatkami róży i brzoskwini. Herbata Earl Grey, która została nazwana na cześć brytyjskiego premiera Edwarda Grey, jest prawdopodobnie najbardziej znaną aromatyzowaną herbatą, dodaje się do niej olej bergamotki.

W herbatach DMG stosowane są wyłącznie naturalne aromaty. Naturalny aromat jest skoncentrowanym ekstraktem ze skórki lub miąższu poszczególnych owoców. 


Herbata czarna aromatyzowana




Produkcja czarnej herbaty składa się z 5 procesów, które nakładają się na siebie. Zaraz po zerwaniu, świeże liście są rozkładane na długiej kracie w hali, gdzie suszą się za pomocą gorącego powietrza. W bardziej nowoczesnych fabrykach odbywa się to w zamkniętym kanale z gorącym powietrzem.

W procesie rolowania ścianki komórek liści są łamane, a zawarty w nich sok uwalnia się i łączy z tlenem w powietrzu. Proces fermentacji i utleniania jest zakończony, a liście zmieniają barwę na miedziano-czerwony.W kolejnym procesie suszenia liście stają się ciemniejsze i w tym momencie mówimy już o czarnej herbacie.

Czarne herbaty zalewamy wodą o temperaturze 96 stopni i zaparzamy przez 2-3 minuty.


Letnia Łąka



Herbata o głębokim aromacie. Podczas picia głównie wyczuwalna jest nuta kwiatów, a przede wszystkim róży. Smakiem i zapachem rzeczywiście przywołuje obraz letniej łąki. Coś dla fanów kwiatowych kompozycji. 



Skład: herbata czarna, ananas, mango, wiśnie, jabłka, mięta, orzech laskowy, dzika róża, nagietek, kwiat malwy, kwiat słonecznika, kwiat róży, naturalny aromat.



Hawajski Koktail


Napój o egzotycznym smaku i aromacie. Podczas konsumpcji wyraźnie wyczuwalny jest ananas i papaja. Kwiat nagietka i rodzynki dodają herbacie wyrazu. Jedna z lepszych herbat jakie piłyśmy w życiu!! <3


Skład: czarna herbata Cejlon, rodzynki, kawałki papai, kawałki ananasa, kwiatki nagietka, aromat.


Sweet Orange


Czarna herbata o bardzo delikatnym smaku pomarańczy. Klasyczne połączenie smaków, sprawdzi się u osób, które nie lubią mocno aromatyzowanych herbat. Jednak my spodziewałyśmy się głębszego smaku pomarańczy.


Skład: herbata czarna, ćwiartki pomarańczy, skórka pomarańczy, naturalny aromat.


Źródło Młodości



Przepyszna mieszanka herbaty zielonej i czarnej. Zaskakujące połączenie żurawiny i mięty bardzo przypadło nam do gustu. Aby wzmocnić smak mięty, dodałyśmy dodatkowo jej świeżo zerwane listki. 



Skład: herbata czarna, herbata zielona, żurawiny, mięta, aromat.


Herbata zielona aromatyzowana




Podczas produkcji zielonej herbaty w Chinach, świeżo zerwane liście herbaty są ogrzewane na swego rodzaju dużej patelni w temperaturze ok. 80°c bezpośrednio po zbiorze. Po podgrzaniu, herbata zostaje zwinięta luźno, a następnie natychmiast suszona i pakowana.
Możemy cieszyć się zieloną herbatą w każdej postaci. Małe i okrągłe z długimi, jasno-zielonymi listkami lub ciemno-zielone i szorstkie – nie wspominając o różnicach w smaku.

Zielone herbaty zalewamy wodą o temperaturze 80–90°c i parzymy 1-3 minut.  Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści.


Sencha Kaktusowa


Delikatny napar o cytrusowym smaku - wyraźnie wyczuwalna jest trawa cytrynowa i kwiat pomarańczy. Orzeźwiający aromat cytrusów został bardzo fajnie przełamany egzotyczną opuncją, która posiada antyoksydanty i działa przeciwzapalnie.


Skład:
herbata zielona Sencha, kwiat pomarańczy, trawa cytrynowa, aromat.


Moc Aloesu



Uwielbiamy wszystko co ma w sobie Aloes. Dlatego bardzo ucieszyłyśmy się z tej kompozycji. Aloes wzbogacony morelą oraz nutą werby cytrynowej dostarcza ciekawych wrażeń kubkom smakowym, a także wspomaga układ odpornościowy.



Skład: Zielona herbata, werba cytrynowa, rokotnik, morela, liście aloesu.


Mały budda


Mieszanka o bardzo charakterystycznym zapachu. Wyraźnie wyczuwany jest czerwony pieprz, lukrecja i rumianek. Jako jedyna nie trafiła w nasz gust.



Skład: zielona herbata Sencha, ananas, papaja, lukrecja, drzewo sandałowe, czerwony pieprz, kwiaty rumianku.


Moc granatu 



Zielona herbata wzbogacona kawałkami owoców granatu. Oba te składniki tworzą subtelny duet. Dzięki zawartości granatu, herbata zadziałała na nas uspokajająco. Idealna na przedślubną gorączkę. Zielona herbata w połączeniu z granatem daje porządną dawkę przeciwutleniaczy.



Skład: zielona herbata, granat.


Rooibos




Miejscem, gdzie dojrzewa zielony, jak również czerwony Rooibos, jest zachodnie wybrzeże południowej Afryki.  Rooibos smakuje łagodnie i ma świeży, owocowy smak. Nie zawiera kofeiny ani cukru, ale ma dużo fluoru, żelaza, potasu, miedzi, jak również witaminy ci flawonoidów. Podobnie do czarnej herbaty, Rooibos przechodzi kompletny proces fermentacji (utleniania komórek liści poprzez kontakt z tlenem). W procesie tym uzyskuje typowy czerwono-brązowy kolor.

Herbatę Rooibos zalewamy wodą o temperaturze 90-100°C i parzymy przez 3 -5 minuty.


Rooibos Manhattan



Herbata rooibos smakowo znajduje się pomiędzy zieloną a czarną herbatą. Rooibos Manhattan to herbata o intensywnie owocowym i egzotycznym aromacie. Dzięki zawartości papai i marakui napar poprawia trawienie i wspomaga pracę serca.

Skład: rooibos, papaja, marakuja, aromat.



Rooibos Khalakari




Mimo, że zazwyczaj słodzimy herbatę, Rooibos Khalakari nawet bez cukru ma słodki smak. A to dlatego, że w składzie ma kawałeczki CZEKOLADY! Idealna dla łasuchów. Trawa cytrynowa i bławatek przełamują lekko jej słodycz.



Skład: herbata rooibos, kawałeczki czekolady, trawa cytrynowa, bławatek, naturalny aromat.


Rooibos Ananasowy



Pierwsze na co zwróciłyśmy uwagę po jej otworzeniu to przepiękny, tropikalny zapach. Herbata zawiera oprócz ananasa dodatkowo mango, papaje i kokos - podczas jej picia można przenieść się na bezludną, egzotyczną wyspę. Owoce dominują kwiaty, które są ledwo wyczuwalnie, lecz w tej ciekawej kompozycji delikatnie przebija się słodki smak wanilii.




Skład: rooibos, ananas, mango, papaja, kokos, płatki róży, kwiat słonecznika, szafran, jaśmin, bławatek, wanilia, aromat.


Smak marzeń 



Herbata o cudownym, wyraźnym smaku malin. Wzbogacona delikatnym aromatem różanym, jednak gra on drugie skrzypce w tym połączeniu. Idealny smak na lato, natomiast zimą przywoła miłe wspomnienie ciepłych, wakacyjnych dni. 



Skład: rooibos, pączki róży, malina.


Mieszanki owocowe




Mieszanki owocowe od wielu lat są świetnym uzupełnieniem dla czarnych i zielonych herbat aromatyzowanych. Dawniej były używane jako swoisty lek na wiele chorób, obecnie tworzą własny ważny segment nierzadko najbardziej popularnych herbat w naszych sklepach. Mieszanki owocowe nie zawierają kofeiny ani garbników, a zatem są łatwe do przygotowania i stanowią idealną alternatywę dla młodych i starszych. Są uniwersalne, można je pić zimne i gorące. Mogą również być połączone z innymi napojami.

Herbaty owocowe zalewamy wrzącą wodą, czas parzenia to 5-10 minut.



Mandarynka z imbirem


Owocowa mieszanka doprawiona imbirem. Właśnie gdyby nie ten imbir... byłaby to herbata idealna. Podczas picia czuć gruszkę, jabłko i pomarańcze. Napój dodatkowo wzbogacona został witaminę C, która znana jest głównie z właściwości wzmacniających.  


Skład: jabłka, gruszki, figi, daktyle, skórka pomarańczy, ćwiartki pomarańczy, imbir, witamina C, naturalny kwasek cytrynowy, aromat


Mango Tango



Pyszna kompozycja owocowo-kwiatowa. Przy pierwszym łyku napoju, dokładnie czuć mango. Podczas dalszej konsumpcji wyłania się truskawka i pomarańcz. Nagietek i szafran nadają herbacie wyrazistości.


Skład: ananas, mango, kawałki pomarańczy, aromat, truskawki, nagietek, szafran.



Nalewka Dziadka Jacka


Napój przypomina kompot robiony przez naszą babcie. Mocno owocowy smak z głęboko wyczuwalnymi wiśniami. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym.



Skład: hibiskus, żurawina, czarny bez, wiśnie, aromat.


Wiśnie w rumie



"Wiśnie w rumie" to rozgrzewająca mieszanka owocowa idealna na chłodne wieczory. Oryginalne połączenie wiśni, rodzynek i ananasa przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym osobom. 


Skład: hibiskus, rodzynki, ananas, wiśnie, aromat.



A Wy jakie herbaty pijecie najczęściej? My zakochałyśmy się po uszy w herbatach DMG <3. Te i inne zestawienia herbat kupicie tutaj: http://www.dmg-herbaty.pl/sklep/

You Might Also Like

5 komentarze